تسهیل ازدواج جوانان، شاخص های سلامت را افزایش می دهد
سن ازدواج در کشور و بویژه تهران بالا رفته است، در حالی که به گفته کارشناسان، «ازدواج» ، شاخص های سلامت جامعه مانند امید به زندگی، تامین سلامت و تغذیه سالم، کاهش بیماران مزمن و پیشگیری از ناهنجاری ها به ویژه اعتیاد را ارتقا می بخشد و اهداف سلامت اجتماعی را ممکن می سازد.
کارشناسان علم روانشناسی براین باورند که خانواده اساسی ترین و محبوب ترین نهاد هر جامعه ای است و نقش مهمی در ارتقای سلامت روانی و جسمی اقشار مختلف دارد. تحقیقات نشان می دهد در جوامعی که سن ازدواج متعارفی وجود دارد افراد علاوه بر مسایل فردی و زناشویی به مسایل اجتماعی نیز با نگاهی ژرف اندیشانه و دلسوزانه می نگرند و با این کار جامعه را علیه بیماری های مضر اجتماعی واکسینه می کنند.
ضرورت رسیدن به این باور آموزش و آگاه سازی گروه های هدف است تا قبل از ورود به دوره «اوج جوانی» مسیر زندگی خود را تعیین کنند هر چند که به نظر می رسد این امر در کشور ما به حاشیه افتاده و انگیزه لازم برای ازدواج جوانان مانند آنچه در گذشته بود وجود ندارد.
دکتر محمود گلزاری، روان شناس معتقد است بزرگترین بنای عالم یعنی خانواده با ازدواج شکل می گیرد و پایبندی به آن مهمترین امتیاز در همه فرهنگ های توحیدی است. او به سلامت آنلاین می گوید: «مسایل اقتصادی این روزها در خط مقدم تشکیل خانواده قرار دارند و این طور تصور می شود ازدواج برای افراد برخوردار است. چالش بعدی انتخاب صحیح است که اکنون به دغدغه اصلی پسران و دختران تبدیل شده است؛ در این خصوص به فرهنگسازی و اقدامات آموزشی نیازمندیم تا بتوانیم انگیزه لازم برای ازدواج در سنین مناسب را تقویت کنیم.»
به نظر این کارشناس، برداشتن آداب و رسوم دست و پاگیر برای انتخاب همسر و تسهیل مهریه و جهیزیه نقش بسیار مثبتی در رفع چالش بزرگ ازدواج جوانان دارد که در نهایت به کاهش ناهنجاری ها و دیگر معضلات مشابه منجر می شود.
پایبندی متاهلین به معیارهای اخلاقی و اجتماعی
تاثیر ازدواج صرفا جنبه فردی ندارد، بلکه از بعد اجتماعی نیز سبب رشد، تکامل، پایداری و بهبود شرایط ایده آل جامعه می شود؛ کارشناسان عقیده دارند در جوامعی با نرخ ازدواج بیشتر شاخص های چهارگانه سلامت به مراتب بیش از جوامعی است که نرخ ازدواج کمتری را تجربه می کنند.
مریم میرسلطانی، کارشناس محقق در حوزه علوم رفتاری به سلامت آنلاین می گوید: «ارتقای امید به زندگی، تامین سلامت و تغذیه سالم، کاهش بیماران مزمن و پیشگیری از ناهنجاری ها به ویژه اعتیاد و بی بندوباری مواردی است که با ازدواج جوانان، جامعه را تحت تاثیر قرار داده و نیل به اهداف سلامت اجتماعی را ممکن می سازد. از سوی دیگر مطالعات جدید اثبات می کند افرادی که ازدواج مناسبی داشتند از طول عمر بیشتر، سلامت روانی بهتر و ارتباطات اجتماعی مناسب تری بهره می برند و از نظر بالینی، اخلاقی و معنوی در شرایط مطلوب تری قرار دارند.»
او در ادامه توضیح می دهد: «متاهلین در برابر خود و جامعه احساس مسئولیت بیشتری دارند، در عین حال رفتارهای مخاطره آمیز به ویژه مصرف الکل و روابط جنسی نامشروع در آنان کمتر دیده می شود. البته معیارها اخلاقی و اصول اجتماعی این افراد محدود به خانواده یا روابط زناشویی نمی شود بلکه آثار مثبت آن در مسایل تحصیلی، شغلی و همه اقداماتی که در راستای حفظ ارزش های انسانی و حتی زیست محیطی حائز اهمیت است، دیده می شود.»
کاهش ۱۶۷هزار مورد ثبت ازدواج از سال ۹۳
باید توجه داشت تاخیر در ازدواج به ویژه بعد از ۳۵سالگی، نتایج معکوسی دارد که از آن جمله می توان به کاهش نرخ باروری سالم، افزایش بیماری های پرخطر غیرواگیر نظیر فشارخون و دیابت و عدم پایبندی به مسئولیت های اجتماعی و اخلاقی اشاره کرد. در این رابطه وزارت بهداشت در راستای ارتقای کمی و کیفی مقوله ازدواج اقدام به تدوین بسته هایی در چارچوب سلامت جسمی، معنوی، روانی و اجتماعی با رویکرد بخشی و بین بخشی کرده است تا به این بهانه بقای نسل، شکوفایی فردی و تکامل اجتماعی محقق شود.
پیش از این دکتر محمد اسماعیل مطلق، مدیرکل سلامت جمعیت وزارت بهداشت به خبرگزاری تسنیم اعلام کرده بود: «این وزارتخانه در راستای سیاست های مربوط به سلامت جمعیت با همکاری شورای فرهنگ عمومی آموزش های قبل و بعد از ازدواج را در دستور کار قرار داده و همزمان برخی رویکردها را در راستای ارتقای امر ازدواج، تحکیم خانواده و افزایش شاخص های سلامت اجتماعی مورد بازنگری قرار داده است.»
آمار و ارقام کشوری بیانگر این نکته است که در حال حاضر میانگین سن ازدواج مردان ۴/۲۸ سال و زنان ۷/۲۳ سال است در حالی که یک دهه قبل این اعداد به ترتیب برای مردان ۲۴ و برای زنان ۲۰سال بود.
علیاکبر محزون، مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال نیز چندی پیش اعلام کرده است: «در حال حاضر نگرانی های جدی پیرامون افزایش سن ازدواج و جوانانی که هرگز ازدواج نکرده اند وجود دارد؛ روند افزایشی ازدواج ها در سال ۸۹ با رقم ۸۹۱هزار مورد امیدوارکننده بود ولی از سال ۹۳ حرکت معکوس آغاز شد و به رقم ۷۲۴هزار مورد رسید؛ به عبارت دیگر با کاهش ۱۶۷هزار موردی ثبت ازدواج مواجه شدیم. لازم به یادآوری است که هرم سنی کشور متقارن است و تفاوت زیادی در سنین مختلف بین زن و مرد وجود ندارد، اما زمانی که حرف از سن ازدواج می شود این برابر برهم خورده و فاصله ها بیشتر می شود.»
به گفته این مقام مسئول در سال گذشته کردستان، اردبیل و زنجان نسبت به میانگین کشوری، بیشترین نرخ ثبت ازدواج و البرز، تهران و کرمان نسبت به میانگین کشوری کمترین نرخ ثبت ازدواج را داشتهاند.
از هزینه های میلیون عروسی تا ازدواج آسان
موثرترین و کارآمدترین راهکار برای عبور از بحران افزایش سن ازدواج و ارتقای پیامدهای اجتماعی و خانوادگی وابسته به آن تسهیل شرایط و فرهنگسازی برای ازدواج آسان است.
زینب شهابی، کارشناس بهداشت خانواده این نکته را بیان کرد و به سلامت آنلاین می گوید: «دلیل ازدواج نکردن ۶۰درصد جوان مسایل اقتصادی و به ویژه هزینه های مربوط به آغاز زندگی مشترک است. در کلان شهرهای کشور از جمله تهران میانگین هزینه برگزاری مراسم عقد و عروسی ۳۵ تا ۸۰ میلیون تومان است و گاهی این ارقام تا ۲۵۰میلیون تومان و بالاتر افزایش می یابد؛ از سوی دیگر متوسط هزینه تامین جهیزیه ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان برآورد می شود که با توجه به نابسامانی اشتغال جوانان و محدودیت منابع مالی خانوارها پرداخت چنین مبالغی حداقل برای گروه بزرگی از هموطنان دشوار است.»
به نظر این کارشناس، فرهنگسازی برای تحقق ازدواج آسان انگیزه جوانان به تشکیل خانواده و زندگی مشترک را افزایش داده و از سوی دیگر جامعه را به سمت عدالت، سلامت و امنیت اجتماعی و روانی مطلوب تر سوق می دهد. بخاطر داشته باشیم که ازدواج مناسب زیربنای جامعه سالم است.
منبع: سلامت آنلاین
تالار پذیرایی
تالار وب